ПК: Писаний Камінь

Писаний Камінь безсумнівно є одним з найлегендарніших місць в Карпатах. Могила короля карпів, зустріч Довбуша з мольфарем, численні легенди про походеньки опришків, дача Януковича і ще багато-багато всього. Для чого всі ці люди ходили на Писаний Камінь? Намагаючись це зрозуміти сідаємо в 6-15 в автобус Косів-Буковель до Буковецького перевалу. До перевалу також можна добратися з Верховини. На Буковецькому перевалі стартують одразу 2 маршрути: на Ігрець (попри церкву) і на Писаний Камінь (в протилежному напрямку).
7-02, виходимо з автобуса, вдягаємо бахіли і вперед. Ідемо вгору, зліва залишається цвинтар, а далі головне не провтикати поворот вправо-вверх! Зорієнтуватися можна по горі Копілаш - нам туди.


На Копілаш заходити не варто - його згвалтували цивілізацією понакладавши ЛЕПів, тому від хреста ми повертаємо вправо і траверсуємо гору. Дорогою нас супроводжують неймовірні краєвиди якими рясніє цей маршрут.




За Копілашем, минаючи невелику полонинку, ми виходимо на хребет, а далі вже  неподалік наш файнал дестинейшн. Йдемо хребтом і спостерігаємо чудовий вигляд на Чорногору і Румунські гори. 






Сам Писаний Камінь знаходиться за лісом (3-м по рахунку, враховуючи Копілаш). 


В 10:50 ми вже на місці. Вилазимо на здоровенну каменюку-мегаліт, щодо походження якого є 1001 легенда. На самому камені є графіті від Ольги Кобилянської і ще кількох визначних діячів Криворівнянської тусовки кінця ХІХ - початку ХХ ст. Також, як припускають деякі історики і не тільки, сам ПК це дохристиянський ритуальний комплекс, гуцульський

Стоунхендж. 




Сьогодні він повністю заліплений снігом, а тому ми робимо досить тривалий фотосет в різних позах, чаюємо, насолоджуємося і взагалі втрачаємо відлік часу. Дійсно якась містика! 




Але вже треба повертатися, адже в неділю автобусів не так вже і багато. Близько 15:00 ми вже на перевалі - повернення в цивілізацію відбулося успішно. Але, незабаром, знову схочеться від неї втекти... Щастя є! Вйо до горбів!







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

➕Німецький цвинтар біля піднніжя Говерли➕

Містичний хребет

ПРОГУЛЯНКА СТАМБУЛОМ