ПРОГУЛЯНКА СТАМБУЛОМ


(порадник на вихідні в Стамбулі або як за два дні не загубитись в місті цезарів, василевсів та падишахів і можливо знайти... себе)


Наполеон І Бонапарт сказав: ”Якщо б вся Земля була єдиною державою, Стамбул був би її столицею” (“Si la Terre était une nation, Istanbul en serait sa Capitale”).
Українцям ця столиця світу відома під назвами Цареград, Константинополь, Стамбул. Якщо ви прилітаєте на летовище ім. Сабіхи Ґьокчен (перший військовий пілот чи то пак пілотка) то цей порадник для вас😉

Добирання з летовища до центру

На прикладі доброго десятка знайомих (і не тільки з України) можна зробити висновок, що 99% мандрівників, котрі вперше приїжджають до Стамбула, місцем свого проживання обирають готелі чи хостели в районі Султанахмет, тому способи добирання подаю саме сюди. До свого готелю можете дістатися трьома способами + бонусний – таксі 😊
Перший – найдешевший, але можливо найтриваліший (інколи в корку можна стояти і до 3-4 годин - то як пощастить): автобусом Е-11 до Кадикою звідти паромом до Еміньоню (ще тут про цей район), а звідтам пішки 1,5 км десь чи трамвайчиком. Щоб скористатись автобусом треба купити Істанбулкарт.

Розклади всіх автобусів Стабула можна подивитись тут.

2 спосіб, мені здається, навіть кращим - можна скористатись швидкісним автобусом експресом Havabus до Кадикою.
Іншою варіацією третього способу є цей же швидкісний експрес до Таксиму (а це уже не дика Азія, а Європа і звідтам до Вашого Готелю метро + трамвай коли питатимете щось то просто кажіть Султанахмет – ви там живете, вулиці в Стамбулі ніхто не знає, вони орієнтуються за будівлями, хоча з ерою Google maps навіть назви вулиць перестають бути проблемою (турки ледь в третьому поколінні почали вживатися з прізвищами, а ви ще хочете, щоб вони пам'ятали назви вулиць😄).
Ціна Хавабуса 14 та 18 лір (але, оскільки курс ліри змінюється ледь не щодня, ціна теж може змінюватись) відповідно до Кадикою та Таксиму і там можна і євро платити на відміну від всіх попередніх способів .
Зважаючи, що Ваша подорож до Кадикою може тривати до 3-4 годин (якщо хтось скаржиться на корки чи то пак пробки в Києві чи Львові, то в Стамбулі ви ще можете з ностальгією згадувати їх) можна доїхати до першої станції метро (Tavşantepe – в перекладі Заячий Пагорб) (до години з летовища) звідти метро до Кадикою чи до Мармарай (окрема лінія швидкісної залізниці, яка ще й проходить підземним 11 кілометровим тунелем попід Босфором) – колоритно та швидко і від станції Yeni Kapı(Єні Капи) цієї Мармарай трамваєм 4-5 зупинок до Вашого готелю
Ви уже в готелі. Все класно. Відписались мені чи друзям і ніхто не хвилюються. Ви дуже хочете спати, бо вже пізно і ви втомлені, але ж вечірній Стамбул - спокуса, котру не можна побороти і ви гуляєте стародавніми вулицями імперської столиці. Ви закохані в це місто. Це любов назавжди!

Сніданок

І ось 24 жовтня року Божого 2020 (вставте свою дату) чи 1442 рік Аллаха за хіджрою ви виходите в люди. Але перед тим, як почати, треба щось похрумкати! Я не знаю чому розхвалюють сніданки у Франції чи Італії????!!! Найпрекрасніші сніданки в Туреччині (маю надію серед вас немає таких, які вживають це огиднезне слово “турція” тьху тьху!! таких прошу не оскверняти читанням цей текст і збаиратись геть! "Турчанка" теж прошу не вживати, а "туркеня") Різновидів сніданків в Туреччині безліч. Основна складова це різні види оливок та сирів, а може бути яєчня, омлет чи джем чи булочки чи бьореккк ммммм смакота!! Та й взагалі в Туреччині протягом дня можна куштувати і насолоджуватись! 

Отож почнемо з околиць вашого готелю...

Район Фатіх

Мечеть Ая Софія (саме так, вперше в 1453 році церкву святої Софї після захоплення Константинополя зробив мечеттю султан завойовник Мегмед ІІ в 1936 році засновник республіки Туреччини та творець її європейськості і світськості Мустафа Кемаль Ататюрк (вийшла цікава книга про нього українською і цікаве відео солов’їною - відверто дратує, коли в українських інтернет-путівниках всі відео російською) своїм указом зробив Ая Софію музеєм, проте багаторічний прем’єр та з 2014 року Президент Турецької республіки (і повний антагоніст Ататюрка) Реджеп Таїп Ердоган (відео про нього) знову змусульманив давню візантійську християнську святиню в 2020 р; перед поїздкою до Туреччини всім раджу книгу польського журналіста та письменника Вітольда Шабловського та зовсім недавно видану книгу української репортажистки Світлани Ославської)) та Мечеть Ахмеда. Поряд є палац Топкапи та Цистерна.




Якщо ви будете з ґідом в суботу, то вона вам ці місця довкола покаже (хоча на мою скромнезну думку треба просто зайти до Топкапи і собі там блукати).

Від Султанахмет я б пропонував повештатись, питаючись де Сулейманіє – величезна мечеть султана Сулеймана (так між іншим, то Сулейман це відповідник української вимови Соломона, бо в оригіналі івритом ім'я правителя Ізраїля звучить Шломо) та однієї з його дружин Гюррем Султан (в нас відома під вигаданим європейцями іменем Роксолана ще й потім поширене польськими дипломатами в 17 столітті та українськими письменникам Назаруком та Загребельним в 20 столітті (розвінчання міфів про Гюррем Султан читайте тут).

Сама мечеть дуже велика і красива, біля неї знаходяться усипальниці згадуваних Сулеймана та Гюррем і гарний вигляд на протоки Золотй Ріг (Haliç -Халіч) та Босфор (tr. Boğazıcı [боазиджи])



Обід

Цікаві забігайлівки, де можна скуштувати квасольку османську – фасульє. Будучи будь-де в Туреччині неможливо не скуштувати супи езоґелін чи мерджімек чорбаси, айран чи бьорек. На десерт раджу баклаву (будь ласка не називайте турецьку баклаву пахлавою вони і по формі і смаку відрізняються), сютляч чи кергане татлиси. Любителям гострих відчуттів варто спробувати кокореч. Можна багато розповідати, але краще самі це пізнавайте під час своїх відвідин. А взагалі турецька кухня пресмачнюща і трішки про це тут


Також є гарні кафе недалеко від Сулейманіє, де можна сидячи на терасах милуватись Босфором, Золотим Рогом чи районом Галата з Баштою Галата КРАСАААА!




В цих же кафе і загалом всюди в Стамбулі в осінній та зимовий час треба обов'язково спробувати Салеп (sahlep) смачний напій для холодного осіннього часу ммм... Це щось ніби кава але не кава, наче капучіно, але точно не воно, більшості людей смакує, але є й такі яким цей напій не заходить. Також то час гранатів та їхнього соку!!! Ммм ням ням.
Звідти я б пішов до Музею Хора – колишньої церкви, котру вже зовсім скоро, які і Ая Софію зроблять мечеттю. Краса неймовірна і ви можете стати останніми відвідувачами музею, а зважаючи на заборону зображень на стінах під час мусульманських набоженств, можливість побачити фрески, якими вкриті всі стіни цієї церкви видається малоймовірною.


Також пішки можна дістатись і акведука Валента.



В іншу сторону від вашого готелю є Великий Базар – Капали Чарши – спеції запахи і східний колорит!!! Модна собі джезве (турка) та каву купити.

І дійти до Еміньоню – район біля мосту через Золотий Ріг. Взагалі це важливий пункт – СТРАТЕГІЧНИЙ. ЗВІДСИ є пороми до Ускюдару, Кадикою та Принцевих островів (про них ще можна тутка і туткаво прочитати). Також тут знаходиться комплекс мечеті Єні Джамі (Нова Мечеть), будівництво, якої завершила Хатідже Турхан Султан, яка мала українське походження і про котру нещодавно вийшла трилогія (ось тут коротко про цю султану). До слова, Хатідже Турхан була наложницею султана Ібрагіма І та матір'ю султана Мегмеда IV, за правління яких ймовірно був укладений договір Богданом Хмельницьким (ще про османо-козацькі стосунки тут).
Звідси є тури корабликом морем і до фортець Румелі Хісари та Анадолу Хісари.

Звідси пішки можна прогулятись згадуваним мостом до району Таксиму проходячи повз башту Галати. 


На вершині Галата Кюлесі



Міст через Золотий Ріг


В Еміньоню є колоритне місце, де треба обов’язково скуштувати БАЛИКЕКМЕК – СЕНДВІЧ З РИБОЮ (українці погано догнали слово “балик”, яке турецькою значить риба!)


Від Еміньоню рухаючись повз Золотий Ріг можна дійти до Константинопольского патріархату та старих стін Константинополя, через які і продерлося військо османів у 1453 році.
Від цього ж Еміньоню можна доїхати автобусам до музею Мініатюрк

 

А потім з Мініатюрк можна доїхати до Таксиму і походити вулицею Істікляль. На цій вулиці розміщено кілька католицьких та православних церков. Радив би відвідати церкву Святого Антонія (від понеділка до п'ятниці богослужіння о 8 год англійською та о 19 турецькою, в суботу о 8 англійською та о 19 двомовна (англійською та італійською, в неділю розклад ось тут) та церкву Марії Драперіс. (розклад богослужінь) Істіклялем можна ходити 24 год на добу, хоча коронавірус міг внести свої корективи. Також з Істіклалаь легко потрапити до Башти Галати. І ділі вниз зійти до мосту через Золотий Ріг і ви на Еміньоню

Принцеві Острови

Принцеві Острови – це красаааа! Красиві будиночки, давні візайнтійські церкви. Сам шлях Боспором до Мармурового моря є мальовничим та сповненим романтики. 
Окрім краєвидів азійської та європейської частин Стамбула, хлюпотіння хвиль Босфору та Мармурового моря вас супроводжуватимуть стамбульські чайки. Негатив – на подорож до цих островів іде півдня, а то й більше - залежить від уподобань.

Тому треба зробити вибір гуляння Стамбулом чи острови. Хоча можна паромом проїхатись до азійського боку – Кадикоя (давнього Халкидону, де відбувався Халкедонський вселенський собор (на цьому соборі було вирішено основну догму християнства – нероздільність Божої та людської природи Ісуса Христа а також визначено Константинопольського архиєрея другим після Риму). Варто знати, що в Константинополі відбулося три вселенські собори! (381 р., 553 та 680-681 рр.) а взагалі всі 7 вселенських соборів, що визнаються як православними так і католиками відбулись на території сучасної Туреччини


 




Ще багацько можна писати, вибір буде важко зробити, щоб не зробили будете за чимось шкодувати, але Стамбул це любов назавжди і до нього повертаються всі його відвідувачі.

Український Стамбул

Хотів би ще додати, що доводилось читати путівники турецькі, польські, російські, французькі про різні місця світу за межами своїх держав, переглядати різні відео в ютубі і у всіх з них завжди є інформація про сліди своїх співвітчизників у тій чи іншій місцевості і дуже рідко така інформація подається в українських путівниках. Потрібно це змінювати. Останні роки, коли викурююсь до Берліна чи Риму, Стамбула чи Риги, Кракова чи Праги чи в будь-яке інше місце на Землі - шукаю наявність інформації про діяльність українців там, перевіряю чи є українські поховання і, звісно ж, чи є українська церква (сітка церков УГКЦ по світі вражає, тому шукайте!) Не виняток і Стамбул, де з 2015 року діє греко-католицька парафія. А з наданням Томосу Православній Церкві України в 2019 році і в православних храмах Стамбула можна почути літургію українською. Хоча для більшості українців Стамбула не є настільки важливою конфесія, як можливість молитись рідною мовою.
На цих пагорбах за різних часів та обставин перебували князі Аскольд та Дір, Олег, з державним візитом перебувала правителька Русі, київська княгиня Ольга, тут страчували Дмитра Байду-Вишневецького, тут жили султанки Гюррем та Хатідже (хоча моє відношення до них суперечливе. Народились вони українками, просте від підліткового віку піддались асиміляції та влились у османо-турецьку націю і їхні діти не відчували жодної приналежності до українства чи українськості, тому пишатися ними можуть турки. Звісно у нас є памятник Гюррем-Роксолані і з погляду туризму це точно треба розвивати, тому що турки точно захочуть приїжджати на типу малу батьківщину Гюррем султан (немає жодних доказів, що місце народження Гюррем був Рогатин).
Велика кількість українців транзитом чи довший період перебувала після під час та перші роки після Першої Світової війни. На жаль мало маємо відомостей про них. Одні з небагатьох книги спогадів авторства Олекси Грищенка та Олександра Лотоцького. А в 2018 році вдалось відшукати зусиллями активістки Алії Усенової та Українського генерального консульства (передачу з нею про українську громаду Стамбула 1920-х років та про українських діячів тут) могилу Володимира МурськогоМурського. В 2019 р. могилу відвідали українські урядовці. Могила згаданого українського діяча знаходиться на території католицького цвинтару Панґалти (Pangaltı Latin Mezarlığı). Найкраще добиратись до станції метро Османбей (Osmanbey).



Стамбул не прощається, а чекає Вас знову! Не баріться - посміхніться і до мене поверніться! 

GÜLE GÜLE!


Корисні фрази:

- Merhaba [мерхаба] Доброго дня! Привіт!

- Ne haber? [не хабер] Що нового? Які новини? Що чувати?

- Nasılsın? [насилсин] Як справи? Як ти?

- İyiyim. Sen? [Іїїм] Добре, а ти?

- Görüşürüz  [ґоьрюшюрюз] До зустрічі! До побачення!

- Güle güle  [ґюлє ґюлє] Папа! До побачення!

- Teşekkürler! [тешеккюрлєр] Дякую!

- Allah razı olsun! [аллах рази олсун]  Велике спасибі ( дослівно: Хай Вас Бог благословить!)

- Ellerinize sağlık! [еллєренізе саалик] подяка за смачну їжу (досл. Здоров’я Вашим рукам!)

- Boş ver! [бош вер] Забий!! Не звертай уваги! Проїхали.

- Eyvallah! [ейвалла] багато різних значень, які зводяться до ПОДЯКИ турки при цьому правою долонею поплескують себе по грудях в районі серця, переважно цю фразу вживають чоловіки) Ще помітив, коли до Вас підбігають різні торговці чи впихають щось купити, то красномовний жест з долонею і чарівне слово eyvallah набуває значення відчепись/відвали, без образи але відразу відходять від вас. Спробуйте J)

- Maşallah! [машалла] Молодець! Похвала когось за вміння, зроблену послугу чи роботу

- İnşallah [іншалла] Дасть Бог (вияв надії – відповідь на побажання когось ще зустрітись, випити чаю, поговорити, та будь-яка дія, яка бачиться малоймовірною)

- Affedersiniz! [аффедерсініз] Вибачте

 


З любов'ю, Карпатський паша Андрій Живачівський. Спеціально для Captain Dzembronia
























Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

➕Німецький цвинтар біля піднніжя Говерли➕

Містичний хребет