➕Німецький цвинтар біля піднніжя Говерли➕


Біля підніжжя Говерли в затінку карпатських смерек від очей набридливих туристів схований німецький цвинтар часів Першої світової війни. 


Тут поховані бійці 22 полку 117 дивізії Німецької імперської армії. Підрозділ був сформований в Сілезії і брав участь в боях в Шампані і на Соммі (Західний фронт). 




Навесні 1916 року на Східному фронті розпочався наступ російських військ, Брусиловський прорив, і в серпні цього ж року 117 дивізію перекинули в Карпати для того, щоб зупинити наступ. 



На цвинтарі поховані бійці 5, 6 і 7 рот 22 полку, більшість з них загинули 30 серпня 1916 року. Фактично це були їхні перші бої на Східному фронті...

Брусиловський прорив німцям з австрійцями вдалося зупинити і війна в Карпатах стала позиційно. Лінія фронту (великі окопи, які ви бачите йдучи по старому кордону) трималася аж до липня 1917 року, коли російська армія, виконуючи наказ Керенського (перед обличчям чергової революції Тимчасовому уряду потрібна була "пабєданосная історія") пішли в наступ, який закінчився провалом і відступом російської армії з Галичини ("липневий наступ", "наступ Керенського"). 


Після цього 117 дивізію перекинули на Італійський фронт, де підрозділ брав участь в битві при Капоретто (12 битва за Ізонцо). Але це вже інша історія...












Кладовище було знайдене і відреставроване проросійською скаутською організацією "Галицька Русь" за кошти депута Державної Думи Анатолія Лісіцина. На пошуки некрополя пішло 2 дні. «Ми приїхали напередодні Дня Незалежності, — розповідає Кирило Арбатов, голова правління скаутської організації. — Піднялися на Говерлу, сходили на озеро Несамовите, трохи позбирали сміття. Це було ознайомлення та відпочинок. А потім три дні з ранку до вечора працювали на некрополі. Адже він був завалений деревами, до нього не було жодної стежки. До речі, навіть відшукати його виявилося непросто — ще раніше в нас пішло на це дві доби. Тепер усе вичистили, прибрали, промаркували. Підняли та встановили ще три хрести — безіменним воїнам».








В 2018 році лідера "Галицької Русі" знайшли повішеним на Закарпатті.

В 2020 році активісти зробили прорубку маршруту по старому кордону, який сполучає Кукул та Говерлу.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Містичний хребет

ПРОГУЛЯНКА СТАМБУЛОМ