Кострич — Civitas Solis

 В нас дуже мало часу. Потрібно поспішати!

Панорама на Чорногору з Полонини Болота

Найшвидший маршрут на Кострич — з хутора Великий Ходак. Звісно що з Красника можна ще швидше дістатися до Кострича — до полонини Веснарка під горою Гиґа (Хедя), але то буде тільки початок хребта. А нам охота опинитися одразу в найпікантнішому місці.

Вид на Чорногору з Криворівні

З чудової (за українськими мірками) дороги в селі Стаїще ми з’їжджаємо на погану сільську дорогу — в село Великий Ходак. Через 2 кілометри починається наш маршрут — 4,5 км до полонини Болота (“Багни”).

Ісус Йосипович і Веселий Роджер

На годиннику 16:10, а нам потрібно по непротоптаній стежці до темноти встигнути вибігти на хребет. А ще краще застати захід сонця. Амбітне завдання, але що поробиш?

Починається підйом

Стрімкий і затяжний схил понад Ходаком виходить до віддаленого хутора. Далі в ліс і дгорі.

Перед заходом в ліс

Час минає, сили пропадають, сніг глибшає, а полонини не видно. Ми запізнюємося і це пробуджує шалений азарт. Фінальні 50 метрів біжимо на анаеробному рівні. Схил виположується, перед нами полонина і… сонце яке сідає за Говерлу. Встигли!

Сонечко сідає за Говерлу
Останні промені освітлюють Попіван

…ми встигли зробити буквально 3 фото. Застали тільки фінальні кадри, титри і the end. Спускаємося до стаї внизу — тут на щастя нікого немає.

Ті, що встигли
Стая на полонині Болота

Організувавши побут ми вирушили спостерігати нічне світлове шоу, адже ніч яка місячна, зоряна, ясная, а в горбах “зорі як коні”. Час астрофото з усілякими викрутасами.

Кардіограма
Серце Гуцульщини. Б’ється!
Шош такє

Схід сонця в горбах то обов’язкова атракція. Наводимо алярм на 5:30 (ну добре, на 5:40) і влягаємося спати. Березень — це коли вдень вже по-весняному тепло, а вночі ще по-зимовому холодно.

Вид біля стаї

На світанку Чорногорррррра спочатку розфарбована в фіолетовий колір, але поступово починає жовтіти. Це магія ранкової зміни кольорів.

Чорногірський хребет
Говерла і колєги

І тут десь поміж Писаним Каменем і Муралевою поступово сходить сонце.

Крадеться
Показалося
Обладнання для спостерігання сходу сонця
Чорногора пожовтіла
В центрі кадру Роднянські гори
Ґорґани
Кізі Увлоги

Кострич — дуже мальовничий хребет. Тут ідеальне місце для знайомства з горами, саме тут я б проводив уроки географії для школярів).

Ранок був фантастичним. Коли зійшло сонце прилетіли пташки та наповнили простір своїм весняним співом. Стояв штиль і в повітрі висіла атмосфера ідеального спокою. Така незвична і неспівставна з нашою реальністю.

Стая на полонині Болота

Ми спустилися до стаї з чітким планом: почілити по максимуму. З нами був безліміт чаю, води, печива і вдосталь газу. Перекусивши вирушили розвідати чи цвітуть вже крокуси і наші пошуки увінчалися успіхом. Сезон фіолетового щастя відкрито.

Крокус
З виглядом на Чорногору
Гуцули називають ці квіти бриндушками

Насолодившись цією неповторно червонокнижною атмосферою свободи та спокою близько 12 ї години ми вирушили вниз і за півтори години були біля машини. У Ходаку не тільки найшвидший підйом на Кострич, а й найшвидший спуск.

Фінальний погляд на неповторну красу Карпат

Я надзвичайно вдячний Богу і ЗСУ за можливість поринути у світ Карпатської прекрасності. Час працювати на перемогу — це головне завдання кожного з нас. Але в цій боротьбі важливо не втратити себе.

В нас мало часу — користайтеся кожною можливістю.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

➕Німецький цвинтар біля піднніжя Говерли➕

Містичний хребет

ПРОГУЛЯНКА СТАМБУЛОМ