Герлаховський щит - Іван Бандрівський




Герлаховський щит є найвищою вершиною Високих Татр, які по суті є одною гірською системою з українськими Карпатами. Висота його становить 2655м над рівнем моря звичайно. Весь масив Високих Татр знаходиться в татранському національному заповіднику, в якому діють певні правила. Крім того, що в заповіднику не мож смітити та ходити поза стежками, також забороняється роставляти намети. Тому романтичну ночівлю мож влаштовувати на свій страх та ризик бути впольованими СТРАЖОМ ПРИРОДИ, це така охорона заповідника яка дивиться за порядком. Також страж може запитати вас що ви робите поза стежкою, бо ж немає втоптаної дороги на саму вершину. Якщо ви альпініст і зможете це пояснити йому тоді питань ніяких, в інших випадках доведеться згадати всі свої комунікативні здібності та надіятися що страж не попросить вас повернутися на стежку.


Стражі за кілометр можуть відрізнити людей які підготовлені до сходження і туристів які гуляють поміж горами, ну і не лише стражі володіють такими здібностями.
Коротко про те як виглядає група яка іде на сходження: одяг відповідний, інші речі в рюкзаку, обовязково шолом, людей як мінімум двоє, також в рюкзаку необхідне спорядження.
Також всім рекомендую мати страховий поліс для занятть екстремальними видами спорту.
Як добратися? Зручно добиратися власним транспортом, також мож поїздом. Орієнтуємося на місто Попрад в Словачині, від якого їздить поїзд-трамвайчик до ближніх містечок. Зупинитися мож наступних містах: Татранська Ломниця, Стара Лєсна (є кемпінги), Старий та Новий Смоковець, Татранські зруби, Татранська полянка, Вишні хаги (апартаменти). Всі ці містечка проїзжає вищезгаданий поїзд.


Перейдемо до самого маршруту. Шляхів підйому на вершину є багато, розкажу про найпростіший, актуальний для тих хто зацікавлений просто потрапити на вершину, а не вдосконалювати свої навики пересування по рельєфу різного типу.
Підхід під початок маршруту. Від містечка Vysne Hugy(мож підїхати поїздом) починається стежка в сторону Батізовської долини (фіолетовий маршрут на карті). По дорозі в хорошу погоду побачите вершину Герлаха. На вході в долину вас зустріне озеро. Від дороги до озера 1,5 години ходьби в середньому темпі.

 
Озеро обходимо справа і заходимо в долину рухаючись під схилами Герлаховського щита. Пройшовши біля кілометра по правій стороні бачимо характерний колуар, влітку він осипний, зимою-весною сніжний. 


По колуару вверх. Метрів за 500 підйому дорога повертає ліворуч ніби в глухий кут, зайшовши в який вилазимо на скелі. На скелях знаходимо кілька металевих сходинок які полегшують вам життя, також ці сходинки є вірним знаком що ви знаходитеся на маршруті.
Після скельної ділянки маршрут стає більш пологим і за метрів 300 переходить через невеликий гребінь у великий колуар. Колуар потрібно траверснути і по лівій його стороні підніматися вгору доки не впретеся в стальний хрест. Вітаю, ви на вершині.

 
Хто не запамятав маршрут підйому, мусить перечитати його задом наперед, щоб знати як спускатися. Від асфальтової дороги і знов до неї маршрут ходиться до 10годин.
ВАЖЛИВО!!! Підйом на вершину потребує певних навиків пересування по рельєфу різного типу, навиків орієнтування на маршруті та вмінь забезпечити свою безпеку на даному рельєфі. При сніговому покриві кулуару присутня лавинна небезпека. Також, у всі пори року з кулуару може щось летіти на вас, лід, сніг, каміння!!!
Гарних мандрів!!!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

➕Німецький цвинтар біля піднніжя Говерли➕

Містичний хребет

ПРОГУЛЯНКА СТАМБУЛОМ