Туристичні притулки Карпат

Початки туризму в Східних Карпатах заклало наприкінці ХIX століття Польське Товариство Татранське через свої східно-карпатські відділення. Перший гірський притулок для туристів був закладений ще у 1878 році Чорногірським відділенням Товариства (м. Коломия) на полонині Ґаджина в Чорногорі. Власник землі Іван Попівчук погодився збудувати з власного матеріалу будинок, за що отримав винагороду. Будинок містив сіни, комору та три кімнати, дві з яких призначались для туристів.

В 1881 році Станіславським відділенням були зведені ще 2 притулки – на Заросляку та на полонині Завоєля. Всього, напередодні ІІ світової війни, із 78 притулків для туристів в Польщі, 47 знаходились на теренах Східних Карпат. Створена мережа притулків дозволяла тисячам туристів пізнавати ці дикі та безлюдні гори.

Наприкінці 1933 року на схід від Вишківського перевалу налічувалось близько 34 об’єктів для ночівлі (притулків та туристичних прихистків), а на кінець 1938 року відділи ПТТ уже володіли 42 притулками, прихистками та туристичними базами.


Збудований притулок у 1878 році на замовлення Чорногірського відділу ПТТ (м.Коломия) на полонині Гаджина. Власник пасовища, поміщик Іван Попівчук за 100 гульденів, погодився збудувати притулок з власних матеріалів, на місті колиби чабанів. Будинок був одноповерховий поділений на дві частини, заходячи в сіни, з одного боку були дві кімнати з підлогою та металевими пічками для опалювання, з іншого - комора та ще одна житлова кімната.



Туристичний притулок в Буркуті (Чивчини) Побудований у 1937-39 рр., на 80 осіб. Зруйнований під час ІІ світової війни.



Туристичний притулок на полонині Пантир (Горгани) Побудований у 1935 р., прибл. на 20 осіб. Не зберігся.



Туристичний притулок "Смотрич" на схилах Піп Івана Чорногорського. Фото 1939 року. Зруйнований після ІІ світової війни.



Туристичний притулок на полонині Боревка (Горгани). Побудований на поч. 1930-их.





На фото: доктор Мєчислав Орлович з мамою на відкритті схроніска під Хом"яком.

Туристичний притулок під Хом’яком. Побудований у 1933 р., на 60 осіб Фото 1933 р.

З спогадів М. Орловича який в 1903р.відвідав г. Хом"як.
“Потяг доїжджав до станції Татарів, звідки чудово утримана стежка провадила через ліси на Хом'як (1544 м), одну з найкрасивіших Ґорґанських вершин.

Тепер я вже не лякався виду гір, як два роки тому, коли той самий потяг віз нас до Яремче, а з Яремче вже далі не пішов, бо не мав хоробрості піти самотньо в незнані околиці. Тепер, маючи вже певну вправу в піших походах, купив собі перед виїздом мапу в масштабі 1:75 000, котру можна було без проблем дістати у Львові, і вже в потязі звербовав собі серед випадкових товаришів поїздки аматорів до виходу на Хом'як. 

З мапи я облічив, що під гору будемо йти п'ять годин, вниз чотири, а що потяг стояв в Татарові десять годин, вважав, що без ризика повернемось до потяга на час. Зрештою заповів, що якщо в дорозі зорієнтуюсь, що часу не вистачить, повернемось з кожного місця, в якому будемо тоді знаходитись. 

Оскільки однак зі мною пішли тількі молоді люди, витривалі і з міцними серцями, темп маршу був такий, що не тільки не забракло нам часу, але після повернення до Татарова ми змогли щей підкріпитись в місцевій ресторації.»



Туристичний притулок на Брескульській полонині з чехословацького (закарпатського) боку. Фото міжвоєнного періоду.






Туристичний притулок на Ялі (лісництво Різарня). Побудований у 1927 р, на 25 осіб Фото 1930 р.







Туристичний притулок на схилах Кострича.
Побудований у 1935 рр, на 80 осіб.
Зруйнований під час ІІ світової війни.
Їдальня в притулку, кахельний п"єц оздоблений кахлями виготовленими в 1858 році в Косові
Туристичний притулок Союзу польського харцерства на схилах Кострича.
Притулок був побудований у стилі гуцульської ґражди за проєктом архітектора Єжи Антонія Жуковського у 1935 році.
Він був розрахований на 80 осіб, мав 354 кв. м. корисної площі. У приміщенні була електрика, каналізація, водопостачання холодної і теплої води. Об’єкт був оснащений телефоном, умивальниками, туалетами, кухнею та душовими кімнатами. Світлицю-їдальню прикрашала піч у формі каміна, обкладена традиційними гуцульськими кахлями.
Притулок згорів в роки ІІ світової війни.



Туристичний притулок в урочищі Мальмансталь (Сколе)








Туристичний притулок на полонині Маришевська. Побудований у 1937 р., на 75 осіб. Зруйнований під час ІІ світової війни.







Туристичний притулок на схилах гори Пікуй. Побудований у 1935 р. Розібраний у 1940 р.


Туристичний притулок у Рафайловій (тепер Бистриця). В радянські часи тут була початкова школа







Внутрішній дворик


Туристичний притулок Варшавського лижного клубу у Рафайловій (тепер Бистриця). Побудований у 1937 р., на 160 осіб. Арх. В. Векер. Зруйнований у пожежі у 1944 р.



Туристичний притулок в Розлучі. Державне управління фізичної культури та військової підготовки (це була інституція у Польському війську). Побудований у 1931 р., на 180 осіб. Зруйнований під час ІІ світової війни.


Туристичний притулок у долині Свічі. Арх. Тадеуш Солецький Побудований у 1933 р., на 34 особи. Зруйнований під час ІІ світової війни.


Туристичний притулок на Вишківському перевалі. Побудований у 1935 р., на 24 особи. Зруйнований під час ІІ світової війни.







Туристичний притулок на Яблунецькому перевалі. Побудований у 1932 р., на 50 осіб. Зруйнований під час ІІ світової війни.



Туристичний притулок у Ворохті. Побудований у 1928 р., на 94 особи. Зруйнований під час ІІ світової війни.


Туристичний притулок "Бальтагул" під г. Ротундул (Чивчини). Побудований у 1935 р., на 30 осіб. Зруйнований під час ІІ світової війни.


Туристичний притулок на полонині Прелучний над річкою Перкалаб. Побудований у 1937 р., на 10 осіб.


Туристичний притулок схилах гори Скупова. Побудований у 1935 р., на 20 особи.


Туристичний притулок у долині р. Молода. Побудований у 1938 р., на 34 особи. Арх. Тадеуш Солецький. Зруйнований під час ІІ світової війни.



Туристичний притулок на полонині Плісце. Побудований у 1935 р.. Арх. Олександер Пежанський. Зруйнований під час ІІ світової війни.


Туристичний притулок на озері Синевир. Побудований у 1936 р.







Туристичний притулок "Заросляк" під Говерлою. Побудований у 1927 р. (розбудовувався до 1933 р.)., на 150 осіб. Зруйнований під час ІІ світової війни.


Туристичний притулок в Орові на Сколівщині. Побудований у 1937 р. , на 10 осіб.


Туристичний притулок "Бальзатул" на однойменній полонині біля Рахова. Фото міжвоєнного періоду.


Туристичний притулок "Думен" на південних схилах Свидовця. Фото міжвоєнного періоду.



Туристичний притулок під горою Піп Іван Мармароський. Фото міжвоєнного періоду.


Туристичний притулок біля Великого Березного. Сьогодні відновлений і називається "Явірник". Фото міжвоєнного періоду.



Туристичний притулок під горою Шешул. Туристичний притулок Угорської асоціації скаутів. Висота 1380 м нрм. Найближчий населений пункт - Кваси. Фото 1942 р. Фото міжвоєнного періоду.


Туристичний притулок на полонині Околи на джерелі Тиси. Фото міжвоєнного періоду.


Туристичний притулок на схилах гори Копилаш у Чивчинських горах. Побудований у 1937 рр, на 25 осіб. (1450 м н. р.м.). Не зберігся.


Туристичний притулок на вершині гори Казановець на південь від Славського Побудований у 1937 р., на 20 осіб. (900 м н. р.м.). Не зберігся.



Туристичний притулок "Розсипалова хата" біля Скотарського на Воловецькому перевалі. (До речі, з цим притулком пов'язана ганебна історія проведення польської диверсійної операції у 1938 році). Зруйнований у 1945 році.





Туристичний притулок в Сянках в Бещадах на Турківщині. Побудований у 1936 рр, на 150-200 осіб. Зруйнований під час ІІ світової війни.


Туристичний притулок на Брескульській полонині. Фото міжвоєнного періоду.


Туристичний притулок "Dworek Czarnohorski" у Ворохті. Побудований у 1928 р., на 94 особи. Зруйнований під час ІІ світової війни.



Туристичний притулок на полонині Рущина під г. Сивуля в Горганах. Побудований у 1935-38 рр., на прибл. 30 осіб. Спалений радянськими військами у 1941 р.


Туристичний притулок "Плай" біля Воловця. Фото 1939 року.



Туристичний готель "Спорт" в селі Ужок на Закарпатті. (розрахований на 80 ліжок) Фото з кінця 1930-их років.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

➕Німецький цвинтар біля піднніжя Говерли➕

Містичний хребет

ПРОГУЛЯНКА СТАМБУЛОМ