Піп-Іван з книги Михайла Ломацького "Країна чарів і краси". Трішки адаптований текст

 

"Усі ми знаємо отой гордопишний, другий після Говерли верх Чорногори, якого назвали "Піп-Іваном". Але звідкіля пішла ця назва, цього сьогодні ніхто сказати не вміє. Та й ще знають усі горєни, що ніде в Святоіванівську ніч не цвіте папороть, а на Піп-Івані вона зацвітає. Лиш не всякому дано дістати цю папороть у руки. Та й ніде нема такого на всі болі й рани помічного зілля і коріння як там, на тому Піп Івані."


Михайло Ломацький - один з найавторитетніших дослідників Карпат. А що може бути більш вічним, ніж Карпати і "попіванський холівар"? В книзі "Країна чарів і краси." Ломацький висловлює одну з версій походження назви гори Піп Іван. Я її трішки підредагував, аби вам було смішніше читати, але жодне з доповнень суттєво не впливає на зміст легенди. 

Отож чому Піп Іван це Піп Іван?

Колись давно (ще до того, як Кучма став президентом) десь між Розтоками і Тюдовом жив пан Іван. Іван був місцевим олігархом і мав приватну військову компанію, рахунок у гуцульському банку і жінку міс Гуцульщина нананадцєть - Катерину. 

Сокільська скеля - десь тутка жив Суперіван

Наше життя це зебра - полоса чорна, полоса біла, а вкінці дупа - так сталося і з Іванком. Взагалі подальший сюжет історії можна не читати, а послухати пісню гурту Даха Браха, так що тисніть тутка. Українське колесо сансари безпощадне і одноманітне - зі сходу прийшов агресор і "горєни" мусіли вступити з ним у бій. Зібрав Іванко своє ПВК і вирушив на війноньку.

Тяжко і довго вони воювали, а ще й Німеччина блокувала постачання озброєння. Почалася окопна війна. І жодно світлого моменту, окрім повідмлень з фейсбуку. Але і там суцільна зрадонька - мама пише Иванови, що Катерина не слідкує за сімейними активами, зареєструвалася у тіндері і постійно свайпить вправо. Зрада!

Звісно що "наші" перемогли, Іванко вернувся додому, Катеринка вибігла на дорогу, а її добрий чоловік мечем (гуцули з мечами - це мій улюблений момент в цій історії) відрубав їй голову. Проте на цьому треш не закінчується - Іванко приїздить додому, а там все доглянуто, активи захищені і ніякого тіндера в телефоні у небіжчиці Катерини. Розлютився наш Суперіван і зарубав ще й маму як бонус.

Потім в нього почався психічний розлад і як усі хворі люди, Іванко пішов у гори. Не знаю, що він там їв чи курив, але одного вечора він почув як дві птахи говорили між собою, про лайвхаки - що потрібно зробити, аби виздоровіти. І ні, це не була порада піти до психолога (чи писхологині)! Иванови треба було зібрати боєкомплект зі свяченої води і свяченої бечки, піти "в озеро пид горою", коли мавки на світанку з нього повибігали, відбитися від нечистих духів супербечкою, вальнути водяного святоу водоу і купатися в тому озері 12 днів!

Озеро Несамовите. Тут купався Іван?

На цьому квест не закінчується - Суперіван йде в Чорногору на той верх "що під ним лежить каміння" (Вухатий камінь?). Цілу осінь Сізіф Иван носив каміння вгору, щоб ви могли на ньому робити файні фоточки для інстаграму.

Але стоп. Де ж тут піп? Іван живе на Заході сучасної України, де мали б бути греко-католики, а вони священника називають "отець", а не "піп". Михайло Ломацький і тут знаходить вирішення - Іванко пре на Київ у Києво Печерську лавру навчатися молитви у Паши Мерседеса. Шах і мат! Проте побут шаолінського монаха йому не до вподоби, бо Київ Києвом, а гір там ни є. Ну нігон "горєнин" жити без гір! Нігон і фертик!

Іван відправляється в каміно "Попо де Івано" і робить на горі у печері свою базу. Таким чином піп (бо православний) та Іван стають єдністю змісту і форми. "Та ж на Піп-Івані ніколи не станула людська нога зимою! А Іванко жив там і влітку і узимку". 

Иванко жив на Попівані ще до того, як це стало бути модним


Ну що ж, таємниця походження назви Піп Іван розкрита! Чи все ж ні? Чекайте на нові версії, які я збиратиму і публікуватиму в цьому блозі. 
Щастя є! Вйо до горбів!

"Тільки тільки й пам'яті по нього залишилося що назва гори Піп-Іван. А чи знає хто сьогодні звідки пішла ця назва? Ні ніхто не знає. А назва ця від пана Іванка - пізнішого "попа Івана". За життя його говорили: "гора попа Івана", після ж його смерти кажуть "Піп-Іван".



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

➕Німецький цвинтар біля піднніжя Говерли➕

Містичний хребет

ПРОГУЛЯНКА СТАМБУЛОМ