УПЦ МП - зелені чоловічки в рясах

Російська православна церква по-перше російська, по-друге православна і тільки по-третє християнська церква. В статті досліджено історію російського православ'я в Україні і роль цієї організації в агресії Росії проти нашої держави.

Літо 2020 року. Серпень. Я знаходжуся в одному з найпрекрасніших куточків українських Карпат - в Гринявських горах. До румунського кордону подати рукою. Позаду мене гора Дуконя, попереду величні Чивчини, а на передньому плані монастир московського патріархату.


Що він робить в такому глибокому бандерівському тилу? Для того, щоб розібратися в цьому питанні нам потрібно зрозуміти роль російської православної церкви в завоюваннях російської імперії і в колонізації завойованих територій.


Православна церква в світі

Що таке православна церква? Це всесвітня релігійна організація, яка складається з 9 патріархатів та 6 митрополій. Вселенський (Константинопольський) патріарх вважається першим серед рівних. Якщо спростити то церковна ієрархія виглядає наступним чином: патріарх - митрополит (митрополія) - єпископ (єпархія) - священник. Архітектуру православ’я варто знати, тому що московські словоблуди грають на незнанні своїх опонентів і закидають вигідними для них фактами. А де криється диявол? Правильно - в деталях.


988 рік - Володимир Великий хрестив Русь. В той час ще не існувало Москви, Московського патріархату і ніхто ще не придумав Росію (“Русь” і “Росія” це не тотожні поняття - ви ж це розумієте?).

Андрій Боголюбський

1169 рік Володимиро-Суздальський князь Андрій Боголюбський напав на Київ і розграбував його: «І грабували вони два дні увесь город – Подолля, і Гору, і монастирі, і Софію, і Десятинну Богородицю. І не було помилування нікому і нізвідки: церкви горіли, християн убивали, а других в’язали, жінок вели в полон, силоміць розлучаючи із мужами їхніми, діти ридали, дивлячись на матерів своїх. І взяли вони майна безліч, і церкви оголили од ікон, і книг, і риз, і дзвони познімали всі ці смольняни, і суздальці, і чернігівці...». Вам це не нагадує грабунки і мародерство росіян в 2022 році?

Пограбування Києва у 1169 році. Мініатюра з Радзивіллівського літопису

Після таких руйнувань Київ занепав як культурний і релігійний центр Русі. Цим скористалося Володимиро-Суздальське князівство: Андрій Боголюбський почав процес розколу Руської церкви і спробував створити альтернативну до Київської митрополії фейкову церковну організацію.


Київські митрополити почали селитися все далі на Північ, а після розгрому Києва монголами в 1240 році центром митрополичої резиденції стає Володимир-на-Клязьмі (проте митрополит і далі титулувався “Київським”). Таким чином руйнуючи Русь майбутні московити самостверджувалися і намагалися вкрасти всі атрибути руської держави. Таке от державотворче мародерство.


Правонаступником Русі було Королівство Руське, а тому на початку 14 століття Галицькі князі домоглися створення Галицької митрополії з центром в Успенському соборі міста Галич. Після розпаду Королівства Руського більшість українських земель увійшло до Великого Князівства Литовського, яке було політичним конкурентом Московії. А Москва як відомо не любить конкуренцію. 


В 1448 році собор московських єпископів самопроголошено, без згоди Вселенського патріархі проголосив відокремлення Московської митрополії від Київської. Константинополь тоді перебував в дуже складних обставинах - обложений туркам і до його падіння залишилося всього 5 років. Ось так московити вдруге скористалися слабкістю своїх опонентів для досягнення політичних цілей. Але на цьому мародерство не закінчилося.


В цей час до Київської митрополії входили такі єпархії: Київська, Брянська, Смоленська, Полоцька, Турівська, Луцька, Володимир-Волинська, Берестейська, Перемиська, Галицька та Холмська. Галицька мирополія увійшла у склад Київської, а столицею митрополитів був Новогрудок, а згодом — Вільно.


Тут важливо наголосити - 141 рік (з 1448 по 1589 роки) Московська митрополія не мала офіційного визнання своєї автокефалії. І це московитів дуже сильно бісило. На той час царям вже поїхала кукуха і вони почали вважати себе “Третім Римом” з місією захисту всіх православних. А коли вони хочуть когось захищати це стає небезпечно.

Єремія ІІ

В 1588 році з візитом до Московії прибув Вселенський патріарх Єремія і московити його… ув’язнили. Після піврічної “обробки” Єремія погодився надати Московській митрополії статусу патріархату. Цікаво підкреслити, що ніколи не було дано Православній церкві в Росії томосу про автокефалію! В 1589-1590 роках Вселенський патріарх Єремія II просто нормалізував ситуацію, піднявши цю кафедру на патріарше достоїнство: Московському архієрею було дозволено «називатися» патріархом, при умові, що він мав поминати патріарха Вселенського і вважати його «як свого главу і першого», як сказано в «Уложеній грамоті» - документі, який узаконив РПЦ.


Після цього так званий Московський патріархат починає спецоперацію по окупації Київської митрополії. 

Київська митрополія та інші православні церкви

Цікавою була подальша доля патріарха-хабарника: Діонісій позбувся патріаршества через два місяці після офіційного вступу на Константинопольський престол. У 1687 році Константинопольський Собор засудив патріарха Діонісія за передачу Київської митрополії Москві, оцінивши цей акт як симонію, тобто хабарництво, і позбавив Діонісія патріаршого престолу. Таким чином дії патріарха Діонісія Собор визнав незаконними. 


Після цього Константинопольські патріархи багато разів висловлювалися, що “дарування” Київської митрополії Московському патріархату було незаконним. Тому варто наголосити - УПЦ Московського патріархату виникла як незаконне дитя незаконних батьків з РПЦ.


Але радості з того було мало - Київська митрополія була анексована Московією і з цього часу фактично розпочинається історія Московського патріархату РПЦ в Україні.


Самодержавство, православ'я, народність - саме така тріада стала офіційною ідеологічною базою Російської імперії в 19 столітті. Російська православна церква відігравала передову роль в русифікації простору, який ми називаємо “рускій мір”. А оскільки більша частина українських земель перебувала в складі Російської імперії, то РПЦ брала активну участь в деукраїнізації України, як права рука російських імператорів.


З приходом до влади більшовиків в 1917 році становище РПЦ погіршилося. Комуністи провадили свою атеїстичну політику і масово знищували церкви, монастирі, духовенство і церковну організацію загалом. До пори до часу. 

Православний сталінізм

Після нападу нацистської Німеччини на СРСР Сталін зрозумів, що антицерковна політика відвертає від нього значну частину громадян СРСР і штовхає їх на співпрацю з нацистами. А це було дуже небезпечно для “вождя народів”. Тож в 1943 році комуністи скасували заборони на діяльність церкви, реорганізували РПЦ і зробили її більш лояльною до влади. “Більш лояльною” це м’яко сказано - РПЦ стала інструментом, за допомогою якого влада тримала в покорі тоталітарне суспільство. Таємниця сповіді порушувалася - все сказане священикам могло стати (і ставало) агентурною інформацією спецслужб СРСР. Часто в ролі священників РПЦ були кагебісти, навіть не висвячені на проведення культу.


Бога повернули. Але Бог в РПЦ був своєрідним - це був заступник Сталіна з виховної роботи, колись засуджений, а потім реабілітований. Посмертно. Такий собі Православ у погонах.


В 1991 році СРСР розпався, а Україна стала незалежною державою. Але Росія не покинула планів з загарбання нашої держави. І тому у нас розгорнув діяльність передовий загін російської армії. Під прикриттям. Називався він УПЦ - Українська православна церква. Московського патріархату. Але оце “Московського патріархату” вони ніколи не афішували, адже працювали під прикриттям.


На жаль українська влада не бачила загрози в УПЦ МП. Ба більше - перші президенти її активно підтримували. Вони віддавали Московському патріархату найголовніші святині України - наприклад Києво-Печерську Лавру. Українська влада не дозволила поховати біля Софійського собору патріарха УПЦ Київського патріархату Володимира (Романюка). Тому що проти цього виступало впливове духовенство з УПЦ МП.


В цей час Московський патріархат активно сіяв “рускій мір” - пропагував “нашу єдність з росіянами”, влаштовував хресні ходи проти приїзду папи Римського в Україну. І заробляв шалені гроші. Гляньте кілька розслідувань про настоятеля Лаври такого собі Пашу Мерседеса - у вас очі полізуть на лоба.


А ще Києво Печерська Лавра стала прихистком для бойовиків ДНР. Монахи Святогірської лаври підтримали бойовиків Гіркіна. Свідчень роботи РПЦ по знищенню України достатньо. Достатньо для того, щоб Московський патріархат як ворожий агент був заборонений в Україні.

Томос про автокефалію ПЦУ


На початку 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій видав Томос про автокефалію Православної церкви України. Згідно цього документу було виправлено ту несправедливість, яку вчинили по відношенню до України в 1686 році фактично продавши нашу церкву в московське рабство. 


Нарешті ми маємо свою церкву, яка визнана світом і повернулася в лоно Константинопольського патріархату. А далі увага: Константинопольський патріархат заперечує канонічність УПЦ МП в Україні. Тобто люди, які є прихожанами московського патріархату відвідують неканонічну церковну організацію. Фактично УПЦ МП це “зелені чоловічки” в рясах.


Що ж робить УПЦ МП в Україні? Працює на її знищення. Цікаво, чому в Україні на законодавчому рівні і досі не наважуються заборонити діяльність ворожої агентури?


Ви можете послухати цю статтю у аудіофоматі тут і тут.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

➕Німецький цвинтар біля піднніжя Говерли➕

Містичний хребет

ПРОГУЛЯНКА СТАМБУЛОМ